Огляд в ЗМІ

ОПЕРАТОРИ ГРМ ЗАЗНАЛИ ЗБИТКІВ НА 1,2 МЛРД ГРН ЧЕРЕЗ НЕАДЕКВАТНИЙ РІВЕНЬ ТАРИФІВ

 

Газорозподільні компанії в період з січня по квітень 2020 року зазнали збитків на суму 1,2 млрд грн. Збиткові тарифи на розподіл (доставку) газу, встановлені НКРЕКУ на перше півріччя поточного року, дозволяють профінансувати тільки 70% собівартості послуги доставки газу

 

Наприкінці 2019 року НКРЕКП затвердила двоетапне приведення тарифів на доставку газу до економічно-обґрунтованого рівня: з 1 січня та 1 липня 2020 року. Це було зроблено з метою зменшення фінансового навантаження на споживачів газу в зимовий період. Тому Держрегулятор встановив свідомо збитковий рівень тарифу на першу половину 2020 року.

Компенсація збитків Операторам ГРМ запланована тільки в другому півріччі цього року. Тарифи на доставку (розподіл) газу, що діють з січня по червень 2020 року, не покривають третини поточних витрат операторів ГРМ, що працюють під брендом РГК. Тільки за чотири місяці (січень - квітень) поточного року це призвело до збитків газорозподільних компаній на суму 1,2 млрд грн.

Ситуацію ускладнили неплатежі клієнтів, коли в умовах карантину Оператори недоотримали за свої послуги 500 млн грн. Всі кошти, отримані за доставку газу, оператори ГРМ використовують на пріоритетні в умовах карантину напрямки: роботу аварійних служб 104, екстрені ремонти, оплату праці та засоби індивідуального захисту співробітників.

Занижений розмір тарифів, який був затверджений НКРЕКП, робить неминучим подальше зростання неплатежів і зростання боргів перед оператором ГТС. Це призведе до платіжної кризи в системі доставки газу споживачам, банкрутства підприємств газотранспортної галузі, розбалансування всієї газової системи країни і ставить під загрозу її безпечну роботу.

Вирівнювання тарифів на розподіл до економічно обґрунтованого рівня зупинить накопичення боргів в газотранспортній галузі. Дія економічно обґрунтованих тарифів, при збереженні низьких ринкових цін на газ, дозволить до кінця року вивести газотранспортну галузь максимально близько до точки беззбитковості.

У випадку реалізації такого сценарію фінансовий стан операторів ГРМ стабілізується і дозволить приступити до вирішення боргових проблем газової галузі, що накопичилися за останні п'ять років.

Маріупольський селище Сартана на п'ять днів залишиться без газу

 

 
У селищі Сартана проведуть роботи з реконструкції системи газопостачання. У зв'язку з цим буде відключена подача природного газу споживачам з 25 по 30 травня включно.Про це повідомляє ПАТ «Маріупольгаз».
 
Жителів просять забезпечити доступ співробітників підприємства для відключення і пуску газу в житлові будинки. Також наголошується, що для оперативної подачі палива необхідно сплатити заборгованість за послуги постачання і розподілу природного газу до початку робіт.
 
Так, з 18 травня в селищі відкриті каси, де можна оплатити квитанції без комісії. Адреса: вул. Соборна, 56. За консультацією можна звернутися по телефону: 098-121-40-52, 050-423-42-45.

 

НКРЕКУ рекомендувала ліцензіатам на період карантину призупинити застосування санкцій по відношенню до побутових споживачів

 Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), рекомендувала своїм ліцензіатам призупинити на період карантину винесення попереджень, здійснення відключень і застосування будь-яких інших санкцій щодо побутових споживачів. Згідно з повідомленням на сайті регулятора, ліцензіатам також рекомендується максимально обмежити роботу центрів обслуговування клієнтів та інформаційно-консультаційних центрів.

 Крім того, комісія вказала на необхідність забезпечення можливості дистанційного вирішення спірних питань, максимального скорочення службових поїздок, організації для персоналу гнучких графіків роботи, в тому числі можливості віддаленої роботи. В рамках заходів щодо запобігання розповсюдженню коронавируса НКРЕКУ рекомендувала учасникам відкритих засідань регулятора приймати в них участь дистанційно за допомогою технічних засобів.

 Комісія також відзначила, що заяву на отримання / анулювання ліцензій на право провадження господарської діяльності приймає виключно через Єдиний державний портал адміністративних послуг, а також нагадала: через портал ліцензіати також можуть вносити зміни в документи, подавати звітність в електронному вигляді. НКРЕКУ здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачання, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробці та захоронення побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.

Ціна газу для населення у травні знижена на 21%

У травні 2020 року оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК «Нафтогаз України» постачає газ в рамках публічних спеціальних обов’язків (ПСО), знизилась до 2,3 грн за кубометр (без врахування ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами). Це на 21% менше порівняно з квітнем 2020 року.

Загалом, з початку року ціна ПСО знизилась на 51%, порівняно з аналогічним періодом минулого року падіння вартості газу сягнуло 62%.

Світова економічна криза викликала рекордне падіння цін на всі види енергоносіїв, у тому числі – на природний газ. За даними аналітиків НАК «Нафтогаз України», у травні ціна газу в Європі досягла історичного мінімуму за останні 10 років. В Україні на ціну додатково тисне високий рівень заповнення підземних сховищ газу, де через ґрунтовну підготовку до попереднього опалювального сезону та теплу зиму накопичився фактично річний обсяг видобутку газу державою – 17,5 млрд кубометрів.

«Цінова ситуація на ринку сприяє намірам Уряду лібералізувати ринок газу для населення з 1 липня цього року. В міжопалювальний сезон передумов для зростання цін значно менше, ніж в холодну пору року. Історично низькі ціни, великі запасу газу у європейських та українських сховищах та літній період – все це дозволить зробити плавний та безпечний перехід для українських споживачів до вільного ринку», – зазначив голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв.

Нагадаємо, з січня 2020 року оптова ціна на природний газ в рамках спеціальних обов’язків розраховується відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 17 від 24 січня 2020 року. Основним індикативом при цьому є фактичні результати біржових торгів, які відбувалися з 1 по 22 число розрахункового місяця на найбільшому в Європі газовому хабі (ТТF).

Однак, у березні на внутрішньому ринку з’явився новий ліквідний ціновий індикатор. ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» провів тендер на закупівлю газу на період постачання березень-грудень 2020 року і торги продемонстрували, що в Україні існує значна конкуренція, яка призводить до зниження оптових цін на купівлю-продаж газу.

Відтак, при розрахунку ціни газу для населення на травень Нафтогаз, як і в квітні, обирав з двох можливих опцій: розрахованої за Постановою КМУ та середньозваженої ціни переможців за результатами торгів на постачання газу Оператору ГТС України.

 

Департамент з комунікацій
НАК «Нафтогаз України»

Украина впервые обеспечила транзит газа из Венгрии в Словакию

ООО "Оператор ГТС Украины" (ОГТСУ) транспортировало газ из Венгрии в Словакию, осуществив таким образом первый для Украины транзит ресурса между странами Европейского Союза, сообщил глава украинской компании Сергей Макогон.

"Распространение коронавируса не остановит дальнейшее развитие рынка газа. Мы продолжаем внедрять новые услуги и искать новые возможности для использования мощной украинской ГТС. Впервые мы осуществили транзит газа из Венгрии в Словакию", – написал он на своей странице в соцсети Facebook в понедельник.

Заказчиком транспортировки выступил немецкий энергетический трейдер.

"Объемы еще не очень большие, но мы уверенно развиваем восточноевропейский газовый хаб", – добавил глава оператора ГТС.

На сайте компании уточняется, что после подписания нового транзитного соглашения с "Газпромом" ОГТСУ активно внедряет новые транспортные услуги для украинских и иностранных заказчиков, среди них, в том числе, и услуга транзита на короткие расстояния (short-haul), которая позволяет заказчикам транспортных услуг транспортировать газ между европейскими странами – Польшей, Словакией, Венгрией, и в будущем Румынией.

"Начало предоставления этой услуги позволит активизировать торговлю газом между странами Восточной Европы и даст возможность дополнительно загрузить мощности украинской ГТС, которые после строительства "Северного потока-1" уже не используются в полном объеме", – отмечено в сообщении.