ПОЛОЖЕННЯ ПРО НАГЛЯДОВУ РАДУ ПАО “МАРІУПОЛЬГАЗ”

ЗАТВЕРДЖЕНО

загальними зборами акціонерів публічного

акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації “Маріупольгаз”

 

Протокол № 19

від “ 11 ” квітня  2011 р.

 

Голова загальних зборів акціонерів

 

_______________________  Онищук В.Д.

(підпис)

 

Секретар загальних зборів акціонерів

 

________________________  Левіна О.В.

(підпис)

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО НАГЛЯДОВУ РАДУ

ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА

ПО ГАЗОПОСТАЧАННЮ ТА ГАЗИФІКАЦІЇ “МАРІУПОЛЬГАЗ”

м. Маріуполь

2011 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. 1. Загальні положення

1.1.       Положення про Наглядову раду ПАТ “Маріупольгаз” (далі - Положення) розроблено відповідно до чинного законодавства України, Статуту  ПАТ “Маріупольгаз” (далі - Товариство) та Принципів корпоративного управління, затверджених Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

1.2.       Положення визначає правовий статус, склад, строк повноважень, порядок формування та організацію роботи Наглядової ради, а також права, обов’язки, відповідальність, припинення повноважень членів Наглядової ради Товариства, а також форму та порядок проведення і скликання засідань Наглядової ради Товариства.

 

  1. 2. Правовий статус наглядової ради

2.1.      Наглядова рада Товариства є органом, що здійснює захист прав акціонерів, і в межах компетенції, визначеної Статутом та Законом, контролює та регулює діяльність виконавчого органу Товариства.

2.2.      Метою діяльності Наглядової ради є представництво інтересів та захист прав Акціонерів, забезпечення ефективності їх інвестицій, сприяння реалізації статутних завдань Товариства, розробка стратегії, спрямованої на підвищення прибутковості та конкурентоспроможності Товариства, здійснення контролю за діяльністю виконавчого органу Товариства.

2.3.      Компетенція Наглядової ради визначається Законом, Статутом Товариства та цим Положенням. Питання виключної компетенції Наглядової ради визначаються Законом.

2.4.      Статутом Товариства або за рішенням Загальних зборів на Наглядову раду може покладатися виконання інших функцій.

2.5.      Наглядова рада щорічно звітує перед Загальними Зборами про свою діяльність, загальний стан Товариства та вжиті нею заходи, спрямовані на досягнення мети Товариства.

2.6.      Члени Наглядової ради є посадовими особами Товариства.

 

  1. 3. Порядок формування наглядової ради

3.1.      Наглядова рада Товариства складається із 5 (п'яти) осіб.

3.2.      Члени Наглядової ради акціонерного товариства обираються шляхом кумулятивного голосування з числа фізичних осіб, які мають повну цивільну дієздатність, та/або з числа юридичних осіб — акціонерів. Член Наглядової ради - юридична особа може мати необмежену кількість представників у Наглядовій раді.

3.3.      Повноваження члена Наглядової ради дійсні з моменту його обрання Загальними Зборами.

3.3.1.  Повноваження представника акціонера - члена Наглядової ради дійсні з моменту видачі йому довіреності акціонером - членом Наглядової ради та отримання Товариством письмового повідомлення про призначення представника, яке, крім іншого, повинно містити:

1) прізвище, ім'я та по батькові (за наявності) представника;

2) дату народження представника;

3) серію і номер паспорта представника (або іншого документа, що посвідчує особу), дату видачі та орган, що його видав;

4) місце роботи представника та посаду, яку він обіймає;

5) місце проживання або місце перебування представника.

3.3.2.   Член Наглядової ради - юридична особа несе відповідальність перед товариством за дії свого представника у наглядовій раді.

3.4.      Членом (Головою) Наглядової ради не може бути особа, яка відповідає хоча б одному з критеріїв:

- особи, які мають непогашену судимість за злочини проти власності, службові чи господарські злочини;

- особи, яким суд заборонив займатися певним видом діяльності, якщо Товариство провадить цей вид діяльності;

- особа, яка є народним депутатом України, членом Кабінету Міністрів України, керівником центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, військовослужбовцем, посадовою особою органів прокуратури, суду, служби безпеки, внутрішніх справ, державним службовцем, крім випадків, коли вони виконують функції з управління корпоративними правами держави та представляють інтереси держави або територіальної громади в Наглядовій раді Товариства;

- особа, яка є Генеральним директором товариства та/або членом або головою Ревізійної Комісії;

- особа, яка обіймає посаду голови або члена Наглядової ради в іншому товаристві.

3.5.       Члени Наглядової ради обираються Загальними Зборами шляхом кумулятивного голосування із числа осіб висунутих Акціонерами.

3.6.       Членами Наглядової ради обираються особи, які набрали найбільшу кількість голосів акціонерів порівняно з іншими кандидатами.

3.7.       Головою наглядової ради стає той член наглядової ради, який за результатами кумулятивного голосування набрав більшість голосів акціонерів серед інших членів наглядової ради;

3.8.       Право висувати кандидатів для обрання до складу Наглядової ради мають лише акціонери. акціонер має право висувати власну кандидатуру.

3.9.       Пропозиція/пропозиції акціонера про висування кандидатів для обрання до складу Наглядової ради подається у письмовій формі безпосередньо до Товариства або надсилається рекомендованим листом з повідомленням на ім’я Голови Наглядової ради не пізніше як за 7 днів до дати проведення Загальних Зборів.

3.10.   Пропозиція вважається поданою з дотриманням строків у день отримання її Товариством.

3.11.   Пропозиція Акціонера повинна містити:

- прізвище, ім'я та по батькові (найменування) Акціонера, що її вносить;

- відомості про кількість, тип та/або клас належних йому акцій;

- назву органу, до якого висувається кандидат;

- прізвище, ім'я та по батькові та дату народження кандидата;

- зазначення кількості, типу та/або класу акцій Товариства, що належать кандидату;

- інформацію про освіту кандидата (назву навчального закладу, дату закінчення, здобуту спеціальність);

- місце роботи та посади, які займав кандидат протягом своєї діяльності;

- відсутність обставин, які передбачені в п. 3.4 цього Положення;

- письмову згоду кандидата на обрання до Наглядової ради Товариства.

3.12.   Наявність (відсутність) фактів, зазначених у пропозиції акціонера, повинна бути у письмовій формі підтверджена особою, кандидатура якої висувається.

3.13.   Пропозиція повинна бути підписана кожним акціонером (його представником). У разі підписання пропозиції представником акціонера до пропозиції додається довіреність (копія довіреності, засвідчена у встановленому порядку), що містить відомості, передбачені чинним законодавством.

3.14.   Рішення про включення або відмову щодо включення кандидатури до списку кандидатів для голосування по виборах до складу наглядової ради товариства приймається наглядовою  радою не пізніше ніж за чотири дні до дати проведення загальних зборів;

3.15.   Рішення про відмову щодо включення кандидата до списку кандидатур для голосування по виборах до складу наглядової ради товариства може бути прийняте Наглядовою радою тільки у разі:

- недотримання акціонерами строку, встановленого частиною п. 6.6 цього Положення;

- неповноти даних, передбачених пп. 6.7.  п.п. 6.8 цього Положення;

- якщо особа, яка висувається для обрання до складу Наглядової ради, відповідає хоча б одній з ознак, передбачених п. 3.4 цього Положення.

3.16.   У випадку, якщо кандидат до складу Наглядової ради є акціонером товариства, то наявність права власності на акції (акцію) Товариства в такого кандидата має бути перевірена Наглядовою радою згідно зі зведеним обліковим реєстром  власників цінних паперів на день проведення загальних зборів.

3.17.   Наглядова рада не пізніше як за 3 дні до проведення загальних зборів повинно направити рекомендованим листом або вручити особисто за власним підписом кожному кандидату, включеному до списку кандидатів для голосування на виборах до складу Наглядової ради Товариства, повідомлення, яке має містити інформацію про:

- орган Товариства, до якого висувається особа;

- прізвище/найменування акціонера (акціонерів), що вніс пропозицію про висування його кандидатури і якою кількістю голосів володіють акціонери, які висунули його кандидатуру;

- рішення про включення його кандидатури до списку кандидатів у члени наглядової ради.

3.18. Мотивоване рішення про відмову у включенні до списку кандидатів надсилаються акціонеру протягом трьох днів з моменту його прийняття, але не пізніше як за три дні до проведення загальних зборів.

3.19. Кандидат, якого висунули для обрання до складу наглядової ради товариства, має право у будь-який час зняти свою кандидатуру, письмово повідомивши про це товариство.

 

  1. 4. Строк повноважень наглядової ради

4.1.       Члени наглядової ради обираються строком на три роки.

4.2.       Одна й та сама особа може обиратися до складу Наглядової ради неодноразово.

4.3.       У разі, якщо після закінчення строку повноважень членів Наглядової ради, Загальними Зборами з будь-яких причин не прийнято рішення про обрання або переобрання членів Наглядової ради, повноваження членів Наглядової ради продовжується до моменту прийняття Загальними Зборами рішення про обрання або переобрання членів Наглядової ради.

4.4.       Після обрання з членами Наглядової ради укладається цивільно-правовий договір, трудовий договір (контракт), у якому передбачаються порядок роботи, права, обов’язки, відповідальність сторін, умови та порядок виплати винагороди, підстави дострокового припинення та наслідки розірвання договору тощо.

4.5.       Проект договорів з членом та Головою Наглядової ради Товариства затверджують Загальні Збори.

 

  1. 5. Припинення повноважень членів наглядової ради

5.1.      Повноваження членів наглядової ради Товариства припиняються після закінчення строку, на який їх було обрано.

5.2.      Загальні збори акціонерного товариства можуть прийняти рішення про дострокове припинення повноважень членів наглядової ради та одночасне обрання нових членів.

5.3.      Без рішення загальних зборів повноваження членів наглядової ради припиняються:

- за бажанням члена Наглядової ради за умови письмового повідомлення про це товариства за два тижні (заява подається у двох примірниках, один з яких подається Голові Наглядової ради, другий Генеральному директору Товариства);

- в разі неможливості виконання обов'язків члена наглядової ради за станом здоров’я.  У такому випадку член Наглядової ради зобов'язаний повідомити Голову Наглядової ради та виконавчий орган Товариства протягом 2 (двох) днів з моменту виникнення відповідних обставин;

- в разі набрання законної сили вироком чи рішенням суду, яким його засуджено до покарання, що виключає можливість виконання обов’язків члена наглядової ради Товариства;

- в разі смерті, визнання члена Наглядової ради недієздатним, обмежено дієздатним, безвісно відсутнім, померлим.

5.4.    З припиненням повноважень члена наглядової ради одночасно припиняється дія договору (контракту) укладеного з ним.

5.5.    У разі, якщо кількість членів Наглядової ради складає менше половини її кількісного складу, решта членів Наглядової ради зобов'язані протягом 3 (трьох) місяців з дати, коли їм стало про це відомо, скликати позачергові Загальні Збори для обрання всього складу наглядової ради.

 

  1. 6. Компетенція наглядової ради

6.1.      Компетенція Наглядової ради визначається законом, статутом товариства та цим положенням.

6.2.      До виключної компетенції  наглядової ради відноситься:

1)        затвердження положень, якими регулюються питання, пов'язані з діяльністю товариства, крім тих, що віднесені до виключної компетенції загальних зборів;

2)        затвердження посадових інструкцій  заступників генерального директора, головного інженера та головного бухгалтера;

3)        визначення організаційної структури товариства та структури апарату управління товариством;

4)        затвердження за поданням генерального директора штатного розкладу та посадових окладів працівників;

5)        затвердження кошторисів витрат наглядової ради та ревізійної комісії товариства;

6)        розгляд звітів фінансово-господарської діяльності товариства за квартал, півріччя, рік за поданням виконавчого органу товариства;

7)        ухвалення стратегії товариства, бізнес планів та здійснення контролю за їх реалізацією;

8)        підготовка порядку денного загальних зборів, прийняття рішення про дату їх проведення та про включення пропозицій до порядку денного, крім скликання акціонерами позачергового порядку денного;

9)        прийняття рішення про проведення чергових або позачергових загальних зборів відповідно до статуту товариства та у випадках встановлених законом;

10)    прийняття рішення про продаж раніше викуплених товариством акцій;

11)    прийняття рішення про розміщення товариством інших цінних паперів, крім акцій;

12)    прийняття рішення про викуп розміщених товариством інших, крім акцій, цінних паперів;

13)    затвердження ринкової вартості майна у випадках передбачених законом;

14)    обрання та припинення повноважень генерального директора;

15)    погодження за поданням генерального директора кандидатур на посади заступників генерального директора, головного інженера та головного бухгалтера;

16)    погодження рішення генерального директора про звільнення заступників генерального директора, головного інженера та головного бухгалтера;

17)    погодження рішення генерального директора про призначення та звільнення керівників філій, представництв, дочірніх підприємств, юридичних осіб створених товариством та в яких товариство приймає участь;

18)    затвердження умов контракту, який укладатиметься з генеральним директором, встановлення розміру його винагороди;

19)    обрання аудитора товариства та визначення умов договору, що укладатиметься з ним, встановлення розміру оплати його послуг;

20)    визначення дати складення переліку осіб, які мають право на отримання дивідендів, порядку та строків виплати дивідендів у межах граничного строку встановленого законом;

21)    визначення дати складення переліку акціонерів, які мають бути повідомлені про проведення загальних зборів та мають право на участь у загальних зборах;

22)    вирішення питань про участь товариства у промислово-фінансових групах та інших об'єднаннях, інших юридичних особах, про заснування інших юридичних осіб;

23)    вирішення питань віднесених до компетенції наглядової ради законом у разі злиття, приєднання, поділу, виділу або перетворення товариства;

24)    прийняття у межах закону рішення про вчинення значних правочинів;

25)    визначення ймовірності визнання товариства неплатоспроможним внаслідок прийняття ним на себе зобов'язань або їх виконання у тому числі внаслідок виплати дивідендів або викупу акцій;

26)    прийняття рішення про обрання оцінювача товариства та затвердження умов договору, що укладатиметься з ним, встановлення розміру оплати його послуг;

27)    прийняття рішення про обрання (зміну) депозитарія, зберігача цінних паперів та затвердження умов договору, що укладатиметься з ним, встановлення розміру оплати його послуг;

28)    надсилання пропозиції акціонерам про придбання належних їм простих акцій особою (особами, що діють спільно), яка придбала контрольний пакет акцій відповідно до закону;

29)    встановлення порядку прийому, реєстрації та розгляду звернень та скарг акціонерів;

30)    визначення загальних засад інформаційної політики товариства. Встановлення порядку надання інформації акціонерам та особам, які не є акціонерами. Визначення переліку відомостей, що є конфіденційними, а також встановлення порядку доступу до конфіденційної інформації. Здійснення контролю за розкриттям інформації та реалізацією інформаційної політики товариства.

31)    у разі необхідності вимагає проведення спеціальних перевірок фінансово-господарської діяльності товариства;

32)     узгодження питань проведення перевірки достовірності річної та квартальної фінансової звітності до її оприлюднення та (або) подання на розгляд загальних зборів акціонерів;

33)    прийняття рішення про притягнення до відповідальності генерального директора товариства;

34)    узгодження питань забезпечення функціонування належної системи внутрішнього та зовнішнього контролю за фінансово-господарською діяльністю товариства. Виявлення недоліків системи контролю, розробка пропозицій та рекомендацій щодо її вдосконалення, здійснення контролю за ефективністю зовнішнього аудиту, об'єктивність та незалежністю аудитора.  Здійснення контролю за усуненням недоліків, які були виявленні під час проведення перевірок ревізійною комісією, службою внутрішнього аудиту та зовнішнім аудитором.

35)    ініціювання проведення аудиторських перевірок фінансово-господарської діяльності товариства;

36)    узгодження питань призначення та звільнення внутрішніх аудиторів товариства.

37)    дає згоду на укладення товариством правочинів пов'язаних з витрачанням коштів та майна товариства на суму, що перевищує 50 (п'ятдесят) тисяч гривень.

38)    прийняття рішення про створення реорганізацію та ліквідацію дочірніх підприємств, філій та представництв, затвердження їх статутів та положень.

6.3.      Наглядова рада зберігає свої повноваження, коли у її складі не менше половини від обраних членів.

 

  1. 7. Обов’язки членів наглядової ради

7.1.       Головним завданням членів Наглядової ради є визначення політики з метою збільшення прибутковості Товариства та забезпечення стійкого фінансово-економічного становища Товариства.

7.2.       Члени Наглядової ради повинні дотримуватися лояльності щодо інтересів Товариства.

7.3.       Члени Наглядової ради несуть відповідальність перед Товариством за збитки, спричинені невиконанням ними своїх обов’язків.

 

  1. 8. Склад наглядової ради

8.1.       До складу наглядової ради входять:

-   Голова Наглядової ради;

-   Заступник голови Наглядової ради;

-   секретар Наглядової ради;

-   члени Наглядової ради;

-   постійні та тимчасові комітети Наглядової ради.

8.2.      Головою наглядової ради стає той член наглядової ради, який за результатами кумулятивного голосування набрав більшість голосів акціонерів серед інших членів наглядової ради та виконує наступні функції:

8.2.1. організує роботу Наглядової ради та здійснює контроль за реалізацією плану роботи, затвердженого Наглядовою радою;

8.2.2. скликає засідання Наглядової ради та головує на них, затверджує порядок денний засідань, організовує ведення протоколів засідань Наглядової ради;

8.2.3. організовує роботу зі створення комітетів Наглядової ради, висування членів Наглядової ради до складу комітетів, а також координує діяльність, зв'язки комітетів між собою та з іншими органами та посадовими особами Товариства;

8.2.4. пропонує кандидатуру на посаду корпоративного секретаря Товариства;

8.2.5. готує доповідь та звітує перед Загальними Зборами про діяльність Наглядової ради, загальний стан Товариства та вжиті нею заходи, спрямовані на досягнення мети Товариства;

8.2.6. підтримує постійні контакти із іншими органами та посадовими особами Товариства;

8.2.7. протягом 3 (трьох) днів з дати обрання виконавчого органу Товариства укладає (підписує) від імені Товариства контракт з Генеральним директором Товариства.

8.3.       Заступник голови Наглядової ради виконує обов'язки Голови Наглядової ради за його відсутності або у разі неможливості виконання ним своїх обов'язків.

8.4.       Секретар Наглядової ради обирається на першому засіданні Наглядової ради із числа її членів на термін повноважень Наглядової ради.

8.5.       Заступник голови Наглядової ради, секретар Наглядової ради протягом строку дії повноважень Наглядової ради можуть бути переобрані за рішенням Наглядової ради. Особа, яка переобирається, не бере участі у голосуванні.

8.6.       Наглядова рада може створювати із числа членів Наглядової ради тимчасові та постійні комітети, які надають Наглядовій раді допомогу у здійсненні її повноважень через попереднє вивчення та розгляд найбільш важливих питань, що належать до компетенції Наглядової ради.

8.7.       Секретар Наглядової ради:

8.7.1. за дорученням Голови Наглядової ради повідомляє всіх членів Наглядової ради про проведення чергових та позачергових засідань Наглядової ради;

8.7.2. забезпечує Голову та членів Наглядової ради необхідною інформацією та документацією;

8.7.3. здійснює облік кореспонденції, яка адресована Наглядовій раді, та організує підготовку відповідних відповідей;

8.7.4. оформляє документи, видані Наглядовою радою та Головою Наглядової ради та забезпечує їх надання членам Наглядової ради та іншим посадовим особам органів управління Товариства;

8.7.5. веде протоколи засідань Наглядової ради;

8.8.       Функції та повноваження постійних та тимчасових комітетів, їх структура, порядок залучення інших осіб до роботи комітету, а також інші питання, пов'язані з діяльністю комітетів, визначаються Наглядовою радою при прийнятті рішення про створення відповідного комітету і оформлюються у вигляді положення про відповідний комітет, яке затверджується Наглядовою радою на засіданні, на якому ухвалено рішення про створення комітету.

8.9.       За результатами розгляду комітетом Наглядової ради певних питань оформлюється письмовий висновок, який підписується всіма членами комітету і надається Голові Нагядової ради Товариства. Висновок комітету носить рекомендаційний характер.

8.10.   Наглядова рада за пропозицією та поданням Голови Наглядової ради має право обрати корпоративного секретаря. Порядок обрання, статус та функції корпоративного секретаря визначаються в Положенні про корпоративного секретаря Товариства, яке затверджується рішенням Наглядової ради.

 

  1. 9. Засідання наглядової ради

9.1.        Організаційною формою роботи Наглядової ради є чергові та позачергові засідання, або засідання у формі заочного голосування.

9.2.       Засідання Наглядової ради скликається за ініціативою Голови Наглядової ради або на вимогу члена Наглядової ради.

9.3.       Засідання Наглядової ради також скликається на вимогу:

-    ревізійної комісії;

-    виконавчого органу;

-   інших осіб, визначених Статутом Товариства, які беруть участь у засіданні Наглядової ради.

9.4.       На вимогу Наглядової ради в її засіданні або в розгляді окремих питань порядку денного засідання приймає участь виконавчий орган Товариства та інші визначені нею особи в порядку, встановленому положенням про Наглядову раду.

9.5.       Засідання Наглядової ради проводяться в міру необхідності з періодичністю, визначеною Статутом, але не рідше одного разу на квартал.

9.6.       У засіданні Наглядової ради на її запрошення з правом дорадчого голосу можуть брати участь представники профспілкового або іншого уповноваженого трудовим колективом органу, який підписав колективний договір від імені трудового колективу.

9.7.       Позачергові засідання Наглядової ради скликаються Головою Наглядової ради у разі необхідності за власною ініціативою або на вимогу:

- члена Наглядової ради Товариства;

- Ревізійної Комісії;

- виконавчого органу Товариства;

9.8.       Вимога про скликання позачергових засідань наглядової ради складається у письмовій формі і подається безпосередньо до товариства або відсилається рекомендованим листом на адресу товариства на ім'я голови Наглядової ради. Датою надання вимоги вважається дата:

- вручення вимоги під розпис;

- зазначена на відбитку календарного штемпеля поштової організації, що прийняла вимогу  від відправника.

9.9.      Вимога про скликання позачергового засідання Наглядової ради повинна містити:

- прізвище, ім'я та по батькові, посаду особи, що її вносить;

- підстави для скликання позачергового засідання Наглядової ради;

- формулювання питання, яке пропонується внести до порядку денного.

- підпис особи, що подає вимогу про скликання позачергового засідання Наглядової ради.

9.10.   Позачергове засідання Наглядової ради повинно бути скликано Головою не пізніше як через 10 (десять) днів після надання відповідної вимоги.

9.11.   Порядок денний засідання Наглядової ради затверджується Головою Наглядової ради.

9.12.   Засідання Наглядової ради є правомочним, якщо в ньому беруть участь більше половини членів від їх загальної кількості.

9.13.   Рішення Наглядової ради приймається простою більшістю голосів членів Наглядової ради, які беруть участь у засіданні та мають право голосу.

9.14.   Під час голосування на засіданні наглядової ради голова та кожен із членів наглядової ради мають один голос. У разі, якщо голоси розділилися порівну, голос голови наглядової ради є вирішальним.

9.15.   Під час засідання Наглядової ради секретар Наглядової ради веде протокол.

9.16.    Протокол засідання Наглядової ради має бути остаточно оформлений не пізніше, ніж протягом 5 (п’яти) днів після проведення засідання.

9.17.   У протоколі засідання Наглядової ради зазначаються:

-    повне найменування Товариства;

-    місце, дата і час проведення засідання Наглядової ради;

-    особи, які були присутні на засіданні;

-    головуючий та секретар засідання;

-    наявність кворуму;

-    питання порядку денного;

-   питання, винесені на голосування, та підсумки голосування із зазначенням прізвищ членів Наглядової ради, які голосували “за”, “проти” (або утримались від голосування) з кожного питання;

-    зміст прийнятих рішень;

9.18.   Протокол засідання наглядової ради підписується головою наглядової ради та всіма членами наглядової ради, які брали участь у засіданні. Витяг з протоколу засідання наглядової ради підписується головою та секретарем наглядової ради.

9.19.   Засідання Наглядової ради або розгляд окремого питання за її рішенням може фіксуватися технічними засобами.

9.20.   Член Наглядової ради, який не згоден із рішенням, що прийняті на засіданні, може протягом 2 (двох) днів з дати проведення засідання викласти у письмовій формі і надати свої зауваження Голові Наглядової ради Товариства. Зауваження членів Наглядової ради додаються до протоколу і стають його невід'ємною частиною.

9.21.  Засідання наглядової ради може проводитися у формі заочного голосування (методом опитування, якщо жоден з членів Наглядової ради не заперечує проти нього).

9.22.  Рішення про проведення засідання Наглядової ради у формі заочного голосування приймається Головою Наглядової ради Товариства.

9.23.  Засідання Наглядової ради у формі заочного голосування не може проводитися при вирішенні таких питань:

- затвердження річного бюджету, бізнес-планів Товариства;

- проведення перевірки достовірності річної та квартальної фінансової звітності до її оприлюднення та (або) подання на розгляд Загальних Зборів акціонерів;

- прийняття рішення про затвердження кандидатури, що висувається загальним зборам акціонерів Товариства для обрання на посаду Генерального директора Товариства;

- прийняття рішень про укладення правочинів на суму від 10% до 25% балансової вартості активів Товариства за даними останньої річної фінансової звітності Товариства.

9.24.  Про проведення засідання Наглядової ради у формі заочного голосування членів Наглядової ради повідомляє секретар Наглядової ради шляхом направлення їм факсограмою або телефонограмою, або шляхом врученням особисто кожному члену Наглядової ради:

- повідомлення про проведення засідання Наглядової ради у формі заочного голосування;

- матеріали, які необхідні членам Наглядової Ради для підготовки до засідання;

- проекти рішень Наглядової Ради по кожному питанню порядку денного.

9.25.  Проекти рішень Наглядової Ради по кожному питанню порядку денного мають містити:

- формулювання рішення по питанню порядку денного;

- варіанти голосування по питанню порядку денного: "за", "проти", "утримався";

- місце для підпису для кожного члена Наглядової Ради.

9.26.  Порядок прийняття рішень на заочних засіданнях Наглядової Ради.

9.26.1. Рішення Наглядової Ради у разі проведення засідання Наглядової Ради у формі заочного голосування приймаються простою більшістю голосів членів Наглядової Ради (більше 50 % голосів) від загальної кількості членів Наглядової Ради. У разі, якщо голоси розділилися порівну, голос Голови Наглядової Ради є вирішальним.

9.26.2. Підрахунок голосів по питанням порядку денного засідання Наглядової Ради у формі заочного голосування здійснюється секретарем Наглядової ради під керівництвом Голови Наглядової ради.

9.26.3. За підсумками заочного голосування секретар Наглядової Ради оформляє відповідний протокол засідання Наглядової Ради у формі заочного голосування.

9.26.4. Протокол заочного голосування має бути остаточно оформлений протягом 3 робочих днів з дати закінчення приймання Проектів рішень Наглядової Ради.

9.26.5. Протокол заочного голосування підписується Головою Наглядової ради та всіма членами Наглядової ради, які брали участь у голосуванні по питанням порядку денного Наглядової ради.

9.26.6. Проекти рішень Наглядової Ради додаються (підшиваються) секретарем Наглядової Ради до протоколу і стають його невід'ємною частиною.

9.27.   Рішення, прийняті Наглядовою радою, є обов'язковими для виконання членами Наглядової ради, виконавчого органу, структурними підрозділами та працівниками Товариства.

9.28.   Рішення Наглядової ради доводяться до їх виконавців у вигляді виписок із протоколу окремо із кожного питання. Виписки із протоколу засідання Наглядової ради оформлюються секретарем Наглядової ради і надаються особисто під розпис кожному виконавцю протягом 5 (п'яти) днів з дати складання протоколу засідання Наглядової ради.

9.29.   Контроль за виконанням рішень, прийнятих Наглядовою радою, здійснює Голова Наглядової ради і за його дорученням, секретар Наглядової ради.

9.30.   Протоколи засідань Наглядової ради підшиваються до книги протоколів та передаються секретарем Наглядової ради до архіву Товариства. Протоколи засідань Наглядової ради зберігаються протягом всього строку діяльності Товариства.

9.31.   Працівники Товариства, які мають доступ до протоколів та документів Наглядової ради, несуть відповідальність за розголошення конфіденційної інформації. Конфіденційна інформація визначається Наглядовою радою і фіксується у протоколі засідання Наглядової ради.

 

  1. 10. Оплата праці

10.1.  Голова та члени Наглядової ради мають право отримувати винагороду у розмірі встановленому загальними зборами акціонерів.

10.2.  Винагорода членам наглядової ради виплачується із розрахунку середньої заробітної плати за звітний місяць. Винагорода виплачується голові та членам наглядової ради  у строк  до 10 числа місяця наступного за звітним.

10.3.  Голові та членам наглядової ради компенсуються виплати у зв'язку з службовим відрядженням, які включають добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення в порядку і розмірах, установлених чинним законодавством України.

10.4.  Залежно від результатів роботи товариства за рік, голові наглядовї ради може виплачуватися додаткова винагорода на підставі рішення загальних зборів акціонерів про розподіл прибутку.

10.5.  Голова наглядової ради забезпечується кабінетом та легковим транспортом для роботи.

  1. 11. Прикінцеві положення

11.1.   Зміни та доповнення до цього Положення вносяться відповідно до змін у чинному законодавстві та рішень Загальних Зборів.

11.2.   Норми, встановлені цим Положенням, є недійсними, якщо вони суперечать чинному законодавству України та Статуту Товариства.

11.3.   Якщо окремі норми, встановлені цим Положенням, визнані недійсними, це не тягне за собою визнання недійсними інших норм Положення та Положення в цілому.

11.4.   Положення набуває чинності після його затвердження на Загальних Зборах.